🍞 ΜYΘΟΣ
Όταν ο διαβήτης είναι ρυθμισμένος, τότε η πρόσληψη υδατανθράκων δεν εκτοξεύει το σάκχαρο. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα! Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας, αφού με αυτούς λειτουργεί ο εγκέφαλοςκαι το νευρικό σύστημα. Το παξιμάδι και το μέλι είναι δυο τρόφιμα, που έχει δειχθεί ότι ανεβάζουν κατακόρυφα το σάκχαρο, με αποτέλεσμα μία απότομη υπεργλυκαιμία. Είναι από τα τρόφιμα που καλό είναι να καταναλώνονται με προσοχή από τους διαβητικούς, με εξαίρεση την περίπτωση της άριστης ρύθμισης του διαβήτη. Επίσης το ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, απορροφάται δηλαδή γρήγορα από τον οργανισμό και συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων του σακχάρου. Προτιμάται το καστανό ρύζι και γενικά τα προϊόντα ολικής άλεσης.
🍑 ΜYΘΟΣ
Κανένα φρούτο δεν απαγορεύεται! Τα φρούτα έχουν ως βασικό υδατάνθρακα τη φρουκτόζη που ανεβάζει το σάκχαρο. Ωστόσο, φρούτα με περισσότερα σάκχαρα, όπως η μπανάνα, το σύκο και το σταφύλι καλό είναι να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες (π.χ. 1 σύκο, ½ μπανάνα, 5 ρώγες σταφύλι). Το ξινόμηλο δεν είναι καλύτερο από το κανονικό μήλο, η διαφορά σε φρουκτόζηδεν είναι τόσο σημαντική. Το λεμόνι δεν έχει φρουκτόζη, το γκρέιπφρουτ όμως έχει, και ας είναι ξινό και πικρό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
🍅 ΜΥΘΟΣ
Τα λαχανικά έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες, οπότε δεν ανεβάζουν σε μεγάλο βαθμό το σάκχαρο. Στο διαβήτη επιτρέπονται όλα τα λαχανικά, αλλά με μέτρο. Τα πράσινα λαχανικά μπορούν να καταλώνονται σχεδόν απεριόριστα. Ωστόσοαν ο ασθενής ανακαλύψει ότι κάποιο λαχανικό του ανεβάζει πολύ το σάκχαρο του, πρέπει να το περιορίσει.
🍪 ΜΥΘΟΣ
Αν τα σάκχαρα του ασθενούς είναι στα φυσιολογικά όρια, επιτρέπεται ένα γλυκό μια φορά την εβδομάδα. Αλλά αν ο διαβήτης είναι αρρύθμιστος, τότε ένα γλυκό θα ανεβάσει υπερβολικά το σάκχαρο, οπότε δεν συστήνεται. Τα γλυκά με γλυκαντικά προτιμώνται, αλλά με προσοχή (έχουν θερμίδες και αρκετά λιπαρά).
🥄 MYΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ
Και τα δυο γλυκαντικά είναι αποδεκτά και έχουν ανώτατο όριο ασφαλείας. Το ιδανικό είναι στην καθημερινότητα να χρησιμοποιείται ποικιλία από αυτά τα γλυκαντικά. Η φρουκτόζη δεν ανήκει σ΄αυτή την κατηγορία καθώς έχει θερμίδες και υδατάνθρακες, απλώς πολύ λιγότερα σε σχέση με τη ζάχαρη. Οπότε η φρουκτόζη δεν συστήνεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης στο διαβήτη. Οι ίδιες οδηγίες αφορούν και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, τα γλυκαντικά που περιέχουν έχουν ένα ανώτατο όριο ασφαλείας, όπως αναφέρθηκε, το οποίο πλησιάζει επικίνδυνα όποιος υπερβάλλει στην κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών. Οπότε δεν συστήνεται η ελεύθερη κατανάλωση τους, αλλά εφόσον καταναλώνονται ας γίνεται με μέτρο.
🥩 MYΘΟΣ
Το κρέας δεν περιέχει υδατάνθρακες αλλά πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος αλλά έχουν θερμίδες. Οπότε εάν το κρέας καταναλώνεται άφθονο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το βάρος. Και το παραπάνω βάρος πάντα χειροτερεύει την εξέλιξη του διαβήτη. Επίσης περιέχει κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Έτσι το κρέας πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά και να προτιμάται το λευκό κρέας (κοτόπουλο , ψάρι)
🍷 MYΘΟΣ
Το αλκοόλ κατεβάζει το σάκχαρο του αίματος, και γι’αυτό στην περίπτωση της ινσουλίνης πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από γεύμα. Υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας. Αν ο ασθενής συνηθίζει να καταναλώνει αλκοόλ, πρέπει να μην ξεπερνάει ημερησίως τις δυο μερίδες αλκοόλ αν είναι άντρας και την μία μερίδα ανείναι γυναίκα (όπου 1 μερίδα: 1 ποτηράκι κρασί, 1 ποτήρι μπύρα, 1 δάχτυλουψηλόβαθμο ποτό κλπ.). Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ΄οψιν ότι το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες (παχαίνει), αυξάνει την πίεση και τα τριγλυκερίδια. Προτιμάται το λευκό κρασί, έχει λιγότερες θερμίδες.
Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ιατρείο:
Αδραμυτείου 36, Νεα Σμύρνη 17121